Babetta

      Babetta je moped vyráběný v Československu (v Považské Bystrici, Rajci, Kolárově a Čalovu).babetta 210 V jiných zemích bývá obvykle uváděn pod značkou Jawa. Původně byl koncipován jako odlehčený moped podobně jako Solex[1], který byl populární v 60. letech 20. století. První babetty se objevily v roce 1970 s velkými devatenáctipalcovými koly, ale ta byla po přibližně dvou letech vyměněna za menší šestnáctipalcová, u nichž už zůstalo po celou éru těchto mopedů.
solex 3800

Jawa

     Jawa je nejstarší fungující československá firma zabývající se výrobou motocyklů už od roku 1929. Jméno firmy vzniklo složením jména zakladatele Františka Janečka, který zakoupil licenci na výrobu motocyklů Wanderer. V současnosti se firma oficiálně nazývá Jawa Moto spol. s.r.o. a sídlí v Týnci nad Sázavou, jejím vlastníkem je podnikatel ing. Jiří Gerle. Dále existuje firma Jawa Divišov, která se zabývá výrobou plochodrážních speciálů a sídlí v Divišově.

[1]Solex 3800 (Velosolex)= Jedná se o jeden z prvních prototypů mopedů na světě. 7. června 1943 byl nový druh motorového vozidla oficiálně uznán jako: „kolo s pomocným motorem objemu 50 ccm nebo menším“. Byl to začátek větší výroby. Tento solex byl dokončen v roce 1942, bylo jich vyrobeno 700 a dáno osazenstvu závodu k důkladnému vyzkoušení. Konečná verze se objevila z pochopitelných důvodů až na jaře 1946, první solexy byly v prodeji v dubnu 1946

Důvod k volbě tématu: Toto téma jsem si vybral z jednoduchého důvodu. Babetta byla můj první motorový stroj, který jsem řídil. Je velmi jednoduchá k ovládání, a to taky díky tomu mám tento moped rád i nadále.

Další stránky




Jméno: Jakub Řehůřek
Rok tvorby: 2021
Motivace: informace, vzdělání